tirsdag den 29. september 2015

Havereportage: Ålborg, Østre kirkegård


På Østre kirkegård i Ålborg er anlagt et nyt område i en del af kirkegården. "Staudekvarterer", som de kalder dem. Det er anonyme urnegravsteder, hvor urnen simpelthen får lov at ligge nede et sted i det smukke mellem blomsterne. Jeg besøgte stedet sidst i august, hvor lyset drillede lidt ifht at tage billeder.
Jeg håber I kan fornemme lidt af hvor smukt det virkelig var: kølige blå nuancer, høje græsser der vejer i vinden, gult og lilla.



































Det er bygget op i cirkulære bede med græsstier imellem. Som de selv beskriver det i indbydelsen til indvielsen:
"Centrum er to kæmpestore, cirkelformede staudebede; den yderste ring blomstrer primært i forsommeren, mens den inderste ring når sit fulde potentiale i sensommeren. Der er anlagt stier ind mellem stauderne, og udenom blomstrer 150.000 krokus i marts og april."




































Aller yderst områder med græsser og træer. Simpelthen så fint! Det er tænkt som et alternativ til fx anonym nedsættelse af urne i græs, eller skov. Jeg skal helt sikkert tilbage igen og se det i forår og forsommer.

"Staudekvarteret skal både være et område til sorg og fordybelse og til grønne oplevelser for kommunens 
borgere."  

 Læs mere her om kirkegården, med skematisk oversigt over opbygningen og flere billeder fra bedene i løbet af året. Et besøg kan klart anbefales.






mandag den 28. september 2015

Så' det nøddetid

Det er nu, og det er med at være hurtig! Hvis altså du skal have fat i nødder inden de andre får fat i dem. Altså mus, egern osv.












































































Jeg har ventet på de blev klar, men man skal godt nok være hurtig for de fleste af mine så sådan her ud.
Mon det var en lille mus? Eller et egern? Fandt den her lille fyr i dag også, forhåbentlig nødderne kommer dens venner til gode.. Men fin var den.









































Tilføjelse : De fleste af nødderne har vist sig at være golde. Hvorfor har jeg ingen anelse om… 





lørdag den 26. september 2015

Figen-forsøg


Jeg har fået foræret to figentræer, der nu står plantet i krukker. De er lavet som stiklinger af en haveglad herre, der selv har nolgle prægtige træer i haven, der giver massevis af figner. Jeg synes de har virkeligt smukke blade med den dyb-grønne farve og flotte facon.









































Jeg drømmer om en hel lang række af figentræer i store krukker, med tykke stammer og frodige kroner. Så jeg er gået i gang med at forsøge mig med stiklinge formering selv. Nu er det om at krydse fingre og vente.























Æblehøst

Haven bugner af æbler og i år skal de rigtig udnyttes. Jeg ærgrer mig altid over alle dem der ikke bliver brugt. Om ikke andet kommer de heldigvis fuglene til gode. Vi spiser dagligt af dem, giver væk og fodrer lokale heste. Nu skulle der bages af nedfaldsæblerne. Kage!




Den er ganske let, med mandelmel og kanel. Og dejen hæver ligesom op omkring æblerne. Jeg pakker den tæt med så store stykker som muligt, for jeg elsker fornemmelsen af hele stykker.  Opskriften er fra Mira Arkin og kan findes her. Det er en kæmpe favorit herhjemme, hos både små og store. Jeg løb tør for mandler, men det giver et ekstra sprødt indslag på toppen.









































onsdag den 23. september 2015

Morgener i haven



Sådan nogle helt tidlige morgener med dis og tåge, er fantastiske! Det dufter helt særligt, lyset er fantastisk og duggen pynter stadig på edderkoppespind og græs. 


Glimrende dag til første indlæg på den nye have-blog. Jeg har længe været læser af en hel masse haveblogs og har nydt godt af inspiration og haveglæde fra dem alle. Nu vil jeg også være lidt med - i hvert fald i det små. Jeg glæder mig! Til at få taget en masse billeder af vores dejlige have, og til at kunne følge udviklingen igennem sæsonerne.



Selv drivhuset ser smukt ud sådan en morgen.   Velkommen til!