mandag den 20. juni 2016

Man skal smede mens jernet er varmt.

...Og male i tørvejr! Vi fik sat en ny havelåge op sidste år til erstatning for en gammel meget rusten låge af metal. Og jeg har gået hele vinteren især og ærgret mig over farven. Eller manglen på farve. Jeg synes især om vinteren det ser så livløst ud når det står der råt i alt det andet grå...

Nu fik jeg den endeligt malet, inden regnen satte ind. Det står ned i stænger her nu!
Det er blå skifer, ikke helt grå, ikke helt blå.








Lågen før og efter.

Vi bor jo til leje, så vi bestemmer ikke alting selv, fx låge-design, men valg af maling det er op til os.

Farven ses nok bedst på det sidste billede her, med den blålige tone. Når der kommer godt med tørvejr igen må jeg lige få malet det sidste.


søndag den 19. juni 2016

Rosenvæg



 Vi har i øjeblikket en daglig rosentur. Roserne står smukt lige nu! En del af havens roser står plantet og trives gevaldigt langs væggen på garagen. Der står de i halvskygge bag nogle birketræer.
Jeg har tidligere nævnt at roserne her fulgte med huset og jeg kender derfor ikke navne, bortset fra det forreste, der er en New Dawn, som vi selv har tilføjet rækken.










































































Hertil kommer nogle arvede hostaer, som jeg over nogle år har delt og delt. De stod egentlig i staudebedet, men trivedes ikke rigtigt på den noget tørre og solfyldte plads, så de skulle flyttes.
Nu er tanken at have hostaer hele vejen hen langs roserne. De bliver de "grimme ben" skjult lidt. Ej, jeg synes faktisk ikke at  "benene" er så grimme, men så har hostaerne et sted at bo, hvor de helt klart trives noget bedre.












lørdag den 18. juni 2016

Højbede


Jeg fik aldrig vist mine nye SNEGLE-SIKRE højbede.  Nu skal det være slut med at få haveglæden knust af de slimede væsner.





De er lavet i stål der med tiden ruster. Billederne her er taget ca en uge efter at de omhyggeligt var blevet stillet op i vatter.



Det går hurtigt med rust-farven.
Jeg må lige få taget nye billeder, for de er blevet rigtig fine i farven nu.



De her er købt i målene 120x120 cm fra zinkbakken.


tirsdag den 14. juni 2016

Drivhus-stemning

Mht at udnytte vores nu lækre drivhus, er det OK at temperaturen er faldet et par grader. Så kan man gå og nippe tomater og vande alle krydderurterne. Og selvfølgelig feje de nye fliser, og nyde synet af det hårde arbejde. Jeg synes simpelthen det er blevet så fint derinde.

I år er der sat en masse tomater, 16 planter tror jeg det blev til. Og en enkelt skoleagurk :)

Inden vi lagde fliser lå der bare plantesække ovenpå græsset. Drivhuset blev mere eller mindre blev sat op på en eftermiddag med en vens hjælp - bare midt på græsplænen.  Så lærte vi, at det ikke lige var det mest praktiske, ikke mindst pga det utrolig høje luftfugtighed det gav, og medfølgende svamp på planterne.
I år skulle der så kapillærkasser til. Desværre var de udsolgt alle steder. Og hvad gør man så? Jeg købte de sorte baljer, og det lader faktisk til at planterne trives bedre der end i den ene kapillærkasse vi har...














































Overflod af blomster

Det har været lidt tyndt med indlæg herfra på det sidste. Så sandelig ikke fordi der ikke sker nok i haven! Og selvom det er ved at være på det sidste med rhodendendronerne, så skal i lige se hvilket syn der har frydet mig de sidste par uger.




Det kan fornemmes lidt her, at vi har plantet i en stor halvbue midt i vores ellers ret store åbne have.

Det var ca 3 år siden og er allerede med til at skabe et mere hyggeligt rum tæt på huset, hvor vi ikke føler os helt så "blottede".






























Her er en skøn blanding af sorter fra planteskoler som furnival daughter, sapporo, mrs t.h. lowinsky, azzuro, gomer waterer, cunninghams white. Og den helt klassiske lilla-blomstrende som de fleste kender og forbinder med rhodondendron, de fleste faktisk bare købt i byggemarkeder, og trives fint.









































Jeg er vokset op i en have med massevis af rhododendron og må sige de har en særlig plads i mit hjerte. De er lette, flotte, dufter og kan på få år skabe rum og stuktur.  Mine forældre husker jeg, gravede huller, eksperimenterede med om de skulle plast-fores eller ej, plantede med spaghnum og så var der ellers bare nydelse i massevis af år derefter.